Alimentatia corecta pe timp de iarna
Pe masura ce scad temperaturile din termometre, trebuie sa-ti adaptezi alimentatia si sa iti ajuti corpul sa faca fata frigului. Probabil simti nevoia sa mananci mai mult si mai gras. Nici o problema , nutritionistii iti dau cateva sfaturi pentru o alimentatie echilibrata de iarna, care sa te ajute sa-ti mentii greutatea si sanatatea.
Mananca grasimi sanatoase
Corpul tau iti cere in aceasta perioada mancaruri grase, ca sa faca fata frigului de afara. Grasimile au un rol termo-izolator, care il ajuta sa-si mentina temperatura la nivelul corect, dar si sa nu piarda energie. Fructele oleaginoase, precum nucile, alunele, fisticul te ajuta sa-ti satisfaci nevoia de grasimi fara sa te ingrase si fara sa-ti ridice colesterolul.In principiu, grasimile ar trebui sa constituie un procent de 30% din alimentatia ta zilnica de iarna, in raport cu 55% carbohidrati si 15% proteine.
Consuma bauturi calde
Ce poate fi mai placut pe timp de iarna decat sa te feresti de frigul de afara cu o ceasca de ceai, cafea sau vin rosu fiert? Vestea buna este ca nu sunt doar gustoase, ci si sanatoase. Te hidratezi si iti faci plinul cu antioxidanti.
Mananca mai multe supe
Ca si un ceai, o supa te incalzeste din interior. Dar vine si cu alte beneficii – este satioasa, asa ca te ajuta sa mananci mai putin si mai echilibrat.
Adauga condimente
Pe timp de iarna, incearca sa mananci mai condimentat decat de obicei. Mancarurile vor fi mai aromate si te vor ajuta sa-ti mentii ritmul interior mult mai alert. De asemenea, acestea accelereaza metabolismul si te ajuta sa fii in forma. Ghimbirul, in special, stimuleaza circulatia sanguina si mentine temperatura corpului ridicata.
Hidrateaza-te
Iarna nu simti atat de tare nevoia sa bei apa, insa organismul nu poate functiona fara ea. Continua sa bei 2 litri de apa pe zi, sau macar inlocuieste-o cu ceaiuri sau supe.
Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald.