Cele mai periculoase E- uri din alimente

Cele mai periculoase E- uri din alimente

 

Aditivii alimentari reprezintă orice substanţă care, în mod normal, nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic. Practic, 80% dintre români nu ştiu ce presupune o alimentaţie sănătoasă. Monoglutamatul de sodiu (E 621) este unul dintre cele mai periculoase E-uri care se găsesc în alimente de larg consum, acest aditiv acţionând ca o adevărată otravă la nivelul celulelor, degradând, în special, neuronii.

De ce să evitaţi sarea chinezească

– Monoglutamatul de sodiu (MSG, E 621 sau sarea chinezească) este un ingredient sintetizat dintr-un aminoacid, utilizat în alimentele din nenumărate supermarketuri, restaurante, în special cele chinezeşti, cafenele, şcoli şi se regăseşte în condimente, mezeluri, semipreparate, pufuleţi, biscuiţi, chipsuri, supe la plic, conserve, lactate, alimente fast-food şi junk food etc. Chiar şi preparatele pentru sugari şi alimentele pentru copii conţin această otravă, chiar dacă copiii şi sugarii, care sunt de patru ori mai sensibili decât adulţii la efectele toxice ale acestor substanţe chimice, sunt cei mai expuşi riscului.

– Monoglutamatul de sodiu creează dependenţă, iar în cazul copiilor aceasta este cea mai periculoasă.

„Monoglutamatul de sodiu este o excitotoxină, ceea ce înseamnă că suprasolicită celulele până la punctul de degradare, acţionând ca o otravă. A doua parte a ecuaţiei este că monoglutamatul de sodiu poate fi literalmente ascuns în etichetele produselor alimentare. Astfel, monoglutamatul de sodiu se ascunde în spatele a 25 de nume, precum bulion, cazeină, hidrolizat, autolizad, aromă de fum, potenţator de aromă sau gust, gelatină, extract de drojdie, proteină vegetală hidrolizată, cazeinat de sodiu sau potasiu, proteină texturată, gelatină, sirop de orez sau de orez brun şi multe altele, ceea ce îl face extrem de dificil de identificat”, după cum spune dr. Blaylock, autor al cărţii „Excitotoxine”.

Unde găsim aditivii periculoşi pentru sănătate

– E 102: Tartrazina, un colorant interzis în câteva ţări din UE, dar permis în România. Poate produce tumori, afecţiuni grave ale ficatului etc. Se găseşte în bomboane, acadele, băuturi răcoritoare cu aromă de portocale etc.

– E110: Sunset yellow – colorant galben. Cancerigen. Dulciuri, prăjituri, budinci sucuri. Produce, astm, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale

– E123: Amarant – colorant roşu. Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia. Poate fi găsit în vinurile roşii de masă (slabe) sau în vinurile roşii contrafăcute, lichioruri, icre, dulciuri, jeleuri, brânză topită.

– E124: Ponceau 4R – colorant roşu. Toxic interzis în SUA. Mezeluri.

– E127: Eritrozina – colorant roşu. Poate duce la apariţia cancerului tiroidei la animale, posibil şi la om. Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare.

– E128: Roşu 2 G – colorant. Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia. Carne de hamburgeri.

– E 211: Acidul benzoic şi derivaţii săi, posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi. Unele băuturi răcoritoare.

– E 213: Benzoat de calciu. Conservant cancerigen, produce migrene, agravează astmul. Acest aditiv se găseşte în conserve şi preparate din carne.

– E 220/E 228: Sulfiţi – conservanţi. Provoacă alergii. Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet din vin.

– E 230: Bifenil – conservant. Toxic, interzis în Australia. Citrice.

– E 231: Ortofenilfenol – conservant. Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia. Citrice.

E 233: Tiabendazol – conservanţi. Toxic. Interzis în Australia. Citrice.
E 249/E 252: Nitraţi şi nitriţi – conservanţi. Posibil cancerigen. Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânza.
E 320: Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant. Posibil cancerigen. Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat.
E 385: EDTA. Este un antioxidant ce poate fi găsit în maioneză, sosuri, sucuri, produse ce conţin fructe de mare şi peşte. Poate produce dezechilibre minerale, afecţiuni ale rinichilor, inhiba coagularea sângelui şi enzimele.
E 425: Glucomanan – agent de textură. Toxic respirator. Jeleuri.
E 621: Glutamat monosodic MSG. Provoacă efecte neurotoxice. Condimente, supe concentrate.
E 95: Acetsulfam K – îndulcitor. Posibil cancerigen, interzis în SUA. Guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare.
E 954: Zaharină – îndulcitor. Posibil cancerigen. Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare.

Ce otrăvuri conţin răcoritoarele fără zahăr

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (până la 25 mg/250 ml); se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul. Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană, împreună cu Institutul de Oncologie din Germania, îl considera cancerigen, însă în România este permis; interzis în SUA, se arătă în studiul „Atitudini şi percepţii faţă de alimentaţia sănătoasă” realizat de compania de cercetare de piaţă EXACT.
E330 (acid citric) – produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte) şi are acţiune cancerigenă. Se găseşte în cele mai multe sucuri care se află în comerţ, în muştar (sub formă de arome), în conservele de ciuperci.
E 338 (acid fosforic) – produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale ş.a.); folosit şi în preparatele din brânză.
E 951 (aspartam) este un îndulcitor artificial des folosit şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Întâlnit în guma de mestecat, în produsele zaharoase, în băuturile răcoritoare; interzis în SUA. Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. În acelaşi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.
Cafeină – un alcaloid care în cantităţi mari provoacă palpitaţii, creşterea presiunii sangvine, vomă, convulsii, diaree, micţiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremurături ale mâinilor, spasme musculare, scăderea calcemiei.Suna acum
Locatie